Stemstress

We leven in Nederland in een democratie en wij zijn in de gelukkige omstandigheid dat we mogen stemmen. En dat doe ik graag. Ik ben geen vaste aanhanger van een politieke partij, maar ik zou mezelf ook geen zwevende kiezer noemen want ik sta met beide benen op de grond en maak elke verkiezing opnieuw een ingelezen en weloverwogen keuze. Een keuze die past bij mijn situatie en de tijd waarin we leven.

Hoe goed overwogen mijn keuzes ook zijn, het pakt toch helaas niet altijd goed uit. Zo viel de eerste persoon op wie ik ooit stemde twee weken na de verkiezingen dood neer. De tweede persoon aan wie ik mijn stem gaf besloot zich vrijwel direct na de verkiezingsuitslag voorgoed terug te trekken uit de politiek.

Maar ik laat me niet uit het veld slaan. Ik stem lekker door. Komende woensdag mogen we weer. Maar ik heb nog geen idee aan welke partij of aan wie ik deze keer mijn stem geef. Dus raadpleegde ik een stemwijzer. Tot gisteravond wist ik alleen niet op wie ik zou gaan stemmen, na het doorlopen van de online stemwijzer zijn er nog veel meer vraagstukken bijgekomen.

Ben ik voor of tegen windmolens in Noord-Holland? Om hoeveel windmolens gaat het? Waar worden ze geplaatst? Wat zijn de voor en nadelen zijn van windmolens?

Waar moeten we heen met de muskusrat? Ik heb geen idee, zolang het beest maar niet bij mij thuis wil logeren vind ik alles prima.

Moeten er meer fietspaden komen? Waar leiden ze naartoe?

En tot slot een dilemma: asielzoekers of landbouwgrond? Als ik kies voor de asielzoekers, gaat dat dan ten koste van de boerenkool?

Waarom geen vragen over gezondheidszorg, milieu, onderwijs of cultuur? Waarom dwingt de stemwijzer mij om ergens voor of tegen te zijn zonder de gevolgen te kunnen overzien? Wie heeft in vredesnaam deze vragen bedacht?

Ik heb nog vijf dagen om tot een keuze te komen. Ik heb stemstress.