Kantoortenen

Het begon een aantal jaar geleden met de peep toe- discussie. Want mocht een damesschoen met open teen nou wel of niet in een formele kantooromgeving? De sling back, schoen met open hiel en een dun riempje over de hak, werd getolereerd. Dit was de favoriete pump van stijlicoon Sarah Jessica Parker, misschien had dat er iets mee te maken. Een blote hak was dus toegestaan maar een stukje teen was een discussie waardig. De voor- en tegenstanders werden het niet eens en de uitslag bleef onbeslist.

Crocs en Havaianas hebben de kantoorvloeren nooit gehaald. Het is prima schoeisel voor huis, tuin, camping of strand. Daar is iedereen het over eens.

De badslipper revival maakte het lastig. Adidas gooide de prijzen van de blauwwit gestreepte waterschoen omhoog en toen ook andere merken volgden nam de populariteit snel toe. En als je meer dan €600 hebt afgerekend voor een hard plastic sandaal van Balenciaga, tja, dan wil je die natuurlijk wel showen. Dus de badslipper werd een must op hippe parties. Maar op kantoor zagen we ‘m gelukkig niet terug. En hoe duur het plastic ook is, zodra ik er een zie, neuriet er in mijn hoofd: ‘we hebben badslippers, permanent, we hebben schakelkettings, caravans, we hebben Playboy-stickers, een vaggie om ’t stuur, en het kost allemaal niet duur QUA GELD!’.

Nu dacht ik zelf dat we met de badslipperrage het dieptepunt wel hadden bereikt maar nu is er de Birkenstock. Of eigenlijk is de Birkenstock er al sinds 1896, maar zo af en toe leeft hij weer op. En nu zitten we weer midden in een opleving van deze oerlelijke gezondheidsmuil. Een paar jaar geleden was het teenslippermodel in de mode, dit jaar zie je vooral het model met twee banden met gespen. En de Birckenstock heeft, zonder enig overleg, de werkvloer betreden. Waar een paar jaar geleden een heel klein stukje teen nog voor een heel grote discussie zorgde, stapt men nu de lift uit met een volledig open teenbed. Een leuk nagellakje, recent bezoek aan de pedicure of een frisse douche en schone tenen zijn ook geen vereisten voor het dragen van het kurkeiken gedrocht.

Hierbij dien ik het onderwerp ‘kantoortenen’ in voor de eerstkomende vergadering.