Recensie: Engel van Mesopotamië – Brenda Meuleman

Engel van Mesopotamië is het eerste boek dat ik lees van Brenda Meuleman. Het speelt zich af in het gekolonialiseerde Midden-Oosten aan het begin van de 20ste eeuw. Het verhaal van Helen King, de hoofdpersoon uit het boek, is gebaseerd op het leven van de Engelse ontdekkingsreiziger Gertrude Bell. Helen King, afkomstig uit een gegoede Engelse familie, studeerde af aan Oxford, beklom de hoogste bergen van de Alpen en overleefde nachten lang in de woestijn. Nu woont ze in Bagdad en adviseert ze de toekomstige koning Faisal in de overgang naar een onafhankelijke staat. Ze bekleedt een uitzonderlijke positie als vrouw. Het leven in het Midden Oosten is dan ook niet zonder gevaren. Naast de dagelijkse problematiek worstelt Helen ook met een trauma uit haar jeugd, wat de band met haar vader en stiefmoeder in Engeland beïnvloedt. Dan wordt ze verliefd op een collega…

Bagdad, het Midden-Oosten en de overgang van een gekolonialiseerde staat naar een zelfstandig land is mooi beschreven, maar mist hier en daar nog wat diepgang en couleur locale. De verhalen van Helen, de flashbacks naar haar verleden en de verliefdheid op Ken  lijken er een soort van tussen geplakt: ‘oh, dit moet ook nog verteld worden’. Er is niet altijd een aanleiding voor. Dat geldt ook voor het einde van het boek: onverwacht maar misschien iets té onverwacht. De kleine hints hiernaartoe ontbreken in het boek.

Ik vond het verhaal heel erg mooi, maar de uitvoering kon beter.