Ik Vertrek

Ik sluit niet uit dat ik binnenkort zal emigreren. En nu denk ik erover om mijzelf op te geven voor het tv-programma Ik Vertrek. Ik heb hiervoor een inschrijfformulier opgevraagd, welke voornamelijk bestaat uit ja/nee vragen. Ik heb het sterke vermoeden dat, hoe vaker ik nee invul, hoe groter de kans dat de redactie van AVROTROS ja zal zeggen.

Bent u eerder in het beoogde land geweest? Ja.

Spreekt u de taal van het land? Ja.

Heeft u voldoende budget om deze onderneming te starten? Ja.

Ik Vertrek is het meest vermakelijke programma op de Nederlandse televisie. Families trekken, zonder enige kennis van land, cultuur of taal naar een buitenland om daar een bed&breakfast, chambre d’hôte, Ferienhause of surf&yoga retreat te beginnen. Het liefst in combinatie met een merkwaardige hobby als Lindy hop dansen, geiten houden of hoelahoepen.

Het is mijn droom om te laten zien dat met een gedegen voorbereiding een emigratie wél kan lukken. Maar wat nou als mijn aanvraag voor deelname door AVROTROS wordt afgewezen?

Een belangrijk onderdeel van de vragenlijst gaat over de familiebanden. Zo is het mooi meegenomen als de relatie van het stel wankelt, er kleine kinderen meegaan (die op een bergdorpschooltje in Lederhosen hun weg moeten gaan vinden) en er aan die kinderen een hond dan wel Playstation is beloofd. Zieke grootouders die achterblijven en niet om kunnen omgaan met Skype, zijn een pré.

Maar ook mijn familie werkt niet mee. Ik heb geen moeilijke relatie en geen kinderen (en als ik ze zou hebben, dan zou ik ze nooit een hond of Playstation beloven). Mijn ouders zijn gezond en bovendien is mijn moeder een held met Skype, Facetime en WhatsApp.

Ook als de deelnemers aan alle eisen voldoen en, ondanks dat, de opnamen toch nog vrij soepel verlopen, dan kan de redactie een aantal noodgrepen uithalen zoals het intrekken van een eerder verleende vergunning of het ensceneren van een ontmoeting met de burgemeester die uitsluitend dialect spreekt. Tel daar een lekkage, gas-, licht-, riolerings- of internetprobleem bij op en je hebt top televisie. Bovendien stort er altijd iets in. Of dat komt door de onhandigheid van de deelnemers of dat ook dit door de redactie in gang is gezet, is soms onduidelijk.

Ik twijfel nu enorm of mijn vertrek naar het buitenland wel zin heeft. Want ben je wel écht geëmigreerd zonder deelname aan het programma Ik Vertrek?