De reisleider

De taken van een reisleider lijken omvangrijk. Hij, of zij, wordt geacht altijd vriendelijk te zijn, zijn gasten te ontvangen, te gidsen, het groepsproces te managen, vragen te beantwoorden en alles te weten over de bestemming/het hotel/de bus/de vliegtijd/het vliegtuig/het weer/het nieuws/de taal op de bestemming/de toekomst/de grote vragen der aarde en het heelal. Maar eigenlijk heeft de reisleider maar één taak: de groep bij elkaar houden. Als de groep aan het begin van de reis bestaat uit 39 pax (mensen in reisleiderstaal), dan moet deze, kosten wat het kost, ook aan het einde van de reis uit 39 pax bestaan. Is er één kwijt, exit reisleider.

De bus had de groep afgezet bij metrostation Nuevos Ministerios in Madrid. De reisleider had de groep van 41 mensen goed geïnstrueerd: ze zouden de blauwe lijn 10 nemen, richting Puerta del Sol, en allemaal uitstappen bij de 5e halte Príncipe Pío. In de metro bedacht de reisleider dat het logistiek handiger zou zijn om een halte eerder uit te stappen, bij Plaza de España. Dus vlak voor de 4e halte riep de reisleider luid door de metro: ’Bij de volgende halte: alle Nederlanders uitstappen!’ De groep reageerde als een volgzame kudde en verliet de metro. Vanaf het Plaza de España begon de wandeling door de Spaanse hoofdstad. Langs het beeld van Don Quijote, het Koninklijk Paleis, de Puerta del Sol en het Plaza Mayor, over de Gran Vía en langs Cibeles en het Prado museum. Aan het einde van de middag werd de groep weer opgehaald door de bus bij het Atocha station. De reisleider liep door de bus en telde het aantal toeristen: 40, 41, 42, 43… Die ochtend was de hij aangekomen met een groep van 41, nu had hij er 43. Een ouder echtpaar gaf toe geen reis te hebben geboekt bij de organisatie waar de reisleider voor werkte. Ze zaten ‘s ochtends in de metro toen hen luid en duidelijk werd gesommeerd om bij de volgende halte uit te stappen. Ze hadden zich afgevraagd waarom alleen de Nederlanders uit moesten stappen en mensen met andere nationaliteiten mochten blijven zitten maar gedwee hobbelden ze achter de groep aan en kregen zo gratis een 5 uur durende rondleiding in Madrid.