Het geslacht van de koning

Een Spaanse vriendin vroeg mij of we in Nederland nog steeds Sinterklaas vieren. Jaren geleden had ik haar over dit Hollandse kinderfeest verteld. Sindsdien is ze geïnteresseerd in deze traditie omdat het een Spaanse heilige betreft waar men in Spanje totaal geen aandacht aan schenkt.

Ik antwoordde haar dat wij inderdaad nog steeds elk jaar Sinterklaas vieren, maar dat we de laatste jaren te maken hebben met een Zwarte Pieten discussie. Omdat Piet na al die jaren niet zwart blijkt van het roet van de schoorsteen maar gewoon van zichzelf. Dus hebben we ineens te maken met discriminatie.

Mijn Spaanse vriendin vertelde dat er in Spanje een soortgelijke discussie bezig is. Uiteraard niet om te kleur van Piet maar om het geslacht van de koning. In Spanje viert men namelijk elk jaar op zes januari Los Reyes, driekoningen. Dit kinderfeest met verkleedpartijen en cadeaus is uiteraard terug te voeren tot het Bijbelverhaal van de drie wijzen (of koningen) uit het Oosten, die het kindeke Jezus kwamen opzoeken.

Die koningen zijn alle drie van het mannelijk geslacht. En nu er zijn Spanjaarden die dat seksistisch vinden. En dus voert men felle discussies over welke van deze drie koningen een geslachtsverandering moet ondergaan. Of dat er meerdere koningen koningin moeten worden. En de Bijbel zelf, moet die dan ook worden aangepast?

Hans Teeuwen vertelde in 1994 over ‘drie wijven uit het Oosten’. Wellicht krijgt hij binnenkort gelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*