Spaanse mode update

Uw razende reporter bevindt zich deze dagen in Andalusië en observeert vanuit hier de laatste mode. Het is een prachtige periode om dit te doen want we zitten vlak voor het grote omslagpunt van zomer- naar wintermode. Dat omslagpunt is vastgesteld op 1 november en heeft niets te maken met de weersomstandigheden. Op 31 oktober kun je nog ongegeneerd in je zomerse kloffie de straat op, vanaf 1 november is dit uit den boze. Vanaf november draagt men hier winterkleren. Anders kun je deze nooit aan, want écht koud zal het niet worden.

Vanwege dit komende omslagpunt bezocht ik gisteren de Zara en was getuige van panische taferelen. Deze, in Spanje althans, altijd opgeruimde en overzichtelijke winkel was het decor van een ware veldslag: de gehele zomercollectie moest eruit en de wintercollectie erin. Koopjesjagers en gillende verkoopsters maakten de chaos compleet.

De komende winter belooft overigens voor de Spaanse dames een spannende te worden. In de etalages prijken enkel tijger- en slangenprintjes in combinatie met (nep)bont. Ander smaken zijn er niet deze winter. Het walhalla voor Nel Veerkamp, maar ik hoef u niet te vertellen dat dit niet iedereen even charmant staat.

Voor de heren geen motiefjes, gewoon strak in ’t pak. Toch zie ik ook hier een opvallende trend. Waar tot voor een paar jaar geleden elke man als accessoire een sigaret tussen de vingers dan wel mondhoek had hangen, lijkt deze vrijwel te zijn verdwenen (eindelijk!) en vervangen door… een iPad in de hand. Of ze er ook daadwerkelijk iets mee doen is een raadsel, maar het staat zeker interessant als mode item.