Een Gooise verjaardag

Dit weekend was ik aanwezig bij een verjaardag in reservaat ‘t Gooi. In een idyllisch restaurant vlak bij de Hilversumse stonden de dames en heren met een glas bubbels in de hand, in zondags pak of Bijenkorf jurk met parelkettingen, rustig te keuvelen totdat we aan tafel werden geroepen.

Al na twee minuten lag er een been op tafel. Een oud been met aan het einde een nieuwe Puma sneaker. Het been had net een nieuwe knie gekregen en die knie moest bewonderd worden. Dus lag het oude been, ontbloot van enkel tot lies, op tafel, tussen het serviesgoed, de couverts, de glazen en de decoratieve vaasjes met veldbloemen. De dame aan wie het been toebehoorde, hing elegant achterover in haar fauteuil, een been op en een been onder tafel.

Mijn broer en ik waren veruit de jongste telgen van het gezelschap en regelmatig werden wij aan dezelfde vragen onderworpen. De antwoorden leken er niet echt toe te doen, dus daarin werden wij steeds creatiever:

‘Wat doe je tegenwoordig?’
‘Ik werk als receptioniste bij een bordeel in Amsterdam.’

De volgende vraag sloot daar mooi op aan:
‘… en hoe is het met je poes?’