Hoe het toilet gebruikt dient te worden

Als je moet, dan moet je. Maar bij voorkeur thuis. Soms kan het niet anders en ben je gedwongen gebruik te maken van een openbaar toilet.

Aldaar begint het bij de keuze van het hokje. De meeste mensen kiezen voor het laatste hokje in de rij, deze wordt dan ook het vaakst gebruikt en is daarom het viest. Is het achterste hokje bezet, kiest men juist voor het eerste, welke ook niet heel hygiënisch is. De meest schone hokjes bevinden zich dus in het midden. Controleer voordat je gaat zitten of er voldoende wc papier is, zo ja, dan is dit tevens een teken dat dit toilet regelmatig schoongemaakt wordt.

De meeste dames hangen boven de bril, dit blijkt niet echt nodig: de wc bril is van het hele hokje hetgeen het meest grondig wordt schoongemaakt. De deurklink wordt vaak vergeten, probeer deze ook niet met blote handen aan te raken.

Onlangs ging ik naar het toilet in een asielzoekerscentrum. Op de deur van het hokje hing een getekende instructie hoe het toilet gebruikt diende te worden: met de broek naar beneden, zittend op de bril. Er werd echter ook bij vermeld hoe het toilet níet gebruik diende te worden: met de broek rond de enkels, hurkend op de wc bril staand en daarbij iets achterover leunend om de broek niet te bevuilen. Kortom: en bijzonder atletisch standje. Zonder deze instructie zou geen mens, laat staan een vrouw met een kokerrok aan en stiletto hakken, het in haar hoofd halen om op deze manier naar het toilet te gaan. Wellicht wordt dit AZC bevolkt door artiesten van het Groot Chinees Staatscircus.